Gezonde voeding beschikbaar voor iedereen

Het dagelijks leven is fors duurder geworden. Ook groente en fruit zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen. Inwoners die financieel minder te besteden hebben ervaren problemen in het kopen van gezonde producten. Vanuit het Kamper leefstijlakkoord willen we gezondheidsachterstanden verkleinen door groente en fruit ook voor mensen met een minder grote portemonnee beschikbaar te stellen.

Beschikbaarheid groente en fruit bij de voedselbank vergroten

De voedselbak Kampen helpt degene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Aangezien groente en fruit beperkt houdbaar is, wordt dit in mindere mate aangeboden aan de voedselbank. Om inwoners die gebruik maken van de voedselbank ook te kunnen voorzien van gezonde voeding proberen we het aanbod van groente en fruit te verhogen bij de voedselbank.

Verlagen van het rookgebruik bij jongeren

Als je op jonge leeftijd begint met roken, is de verslaving vaak sterker en is de kans op succesvol stoppen kleiner dan wanneer je op latere leeftijd begint met roken. Daarnaast geldt hoe meer en langer je rookt, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Van alle jongeren van 12 tot en met 16 jaar in het voortgezet onderwijs heeft 17% ooit gerookt, jongens vaker dan meisjes. Roken heeft gezondheidsrisico’s op de korte, maar vooral op de lange termijn. Ook is de kans op verslaving zeer groot, vooral wanneer iemand op jonge leeftijd is begonnen met roken.
Korte termijn risico’s zijn bijvoorbeeld een verslechterde conditie, een slechte adem en klachten aan de luchtwegen. Op de lange termijn loopt een roker meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten.
In samenwerking met de GGD gaan we onderzoeken hoe we het rookgebruik onder jongeren kunnen verminderen.

Vuist slaat sigaretten kapot
Groente op het aanrecht

Informatiebijeenkomst Betaalbaar en gezond eten

Op maandag 27 maart 2023 zal er een informatiebijeenkomst plaatsvinden in Sportcafé De Reeve over betaalbaar en gezond eten. Verschillende onderwerpen komen aan bod zoals:
– Wat is gezond eten?
– Verse groente of uit blik/groente?
– Vervangers voor vlees en vis
– Minder voedsel verspillen
– Wat is de betaalbare keuze?
– Het bewaren van eten
– Kiloprijs-check

Tijdstip: 19:00 tot 20:00 uur.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Gratis gezonde producten voor jullie sportkantine

Wat komt er in je op als je denkt aan een gezonde kantine? Veel sportaanbieders denken dan aan wortels, smoothies en een kantine zonder frituur. Niets is minder waar! Bij een gezonde(re) kantine schrappen we bijna niets. We vervangen sommige producten door een nét wat beter product, we zetten naast het ongezonde aanbod iets gezonds en we zetten gezonde producten meer in het zicht dan ongezonde producten. Benieuwd wat gezondere producten zijn, hoe die smaken en wat jullie leden het wat vinden? Top, want juist daarvoor hebben wij (Teamfit en de werkgroep vanuit het Kamper Leefstijlakkoord) een actie bedacht!

Tot en met 31 maart 2023 kun je een pakket met gezonde producten twv €100 aanvragen om te verkopen in jullie sportkantine. Zo kun je je leden laten ervaren welke alternatieven er zijn en heb je een mooi middel om het gesprek met ze aan te gaan. Welke producten slaan aan?
Enthousiast? Vraag hier je pakket aan.

Fruit en water in bak

Contactpersoon

Hetty Timmerman

Projectcoördinator werkgroep Kamper Leefstijlakkoord

Deelnemen of meedenken in deze werkgroep?

Neem contact op met Hetty Timmerman